Rana din Inima

Rana din inima

De fiecare data cand traim un abuz in relatie, cand suntem violentati fizic sau emotional, cand ne simtim tradati, respinsi ori nerespectati, cand se tipa la noi si suntem ridiculizati ori ignorati, SUFERIM cumplit. Si ni se pare nedrept si nemeritat sa ni se intample asta. Si avem dreptate. Dar atat. Dreptatea nu ne alina cu nimic durerea. Dar daca lasam putin dreptatea deoparte, pentru ca tot nu ne alina rana, vom putea vedea ce se intampla, de fapt, cand cineva ne face sa suferim.

Retineti. Pentru a intelege ce ni se intampla, ca sa putem schimba lucrurile, trebuie intai sa ne detasam de propria durere. Vom vorbi despre asta in articol.

La cabinet am discutat de nenumarate ori cu persoane deceptionate de comportamentul unui apropiat. Se simteau folosite, abuzate, tradate si nu intelegeau de ce. Nu stiau sa fi facut ceva care sa provoace gesturi si atitudini atat de nedrepte si totusi asta se intampla. Uneori e vorba de partenerul de viata, alteori de un parinte, de cel mai bun prieten ori coleg, de un superior la munca sau de propriul copil, ori de un anonim d epe strada caruia i se pune pata pe noi. Cum trebuie sa reactionam cand ni se intampla sa fim nedreptatiti si abuzati de apropiati?

E timpul sa intelegem ca propria noastra durere este doar o parte din poveste. Poate cea mai importanta dar nu singura. Si daca vrem sa ne vindecam propria rana trebuie sa privim dincolo de ea. Pentru ca doar in afara ei ne gasim puterea de a schimba ceva. Rana atat stie, sa doara, asta e jobul ei, nu-i putem cere mai mult.Pentru a merge mai departe si a ne gasi puterea de a supravietui trebuie sa privim dincolo de durere. Asa cum atunci cand iti rupi piciorul nu stai si te tii de el ci cauti in jur bete cu care sa-ti confectionezi atele. Acestea te vor ajuta sa functionezi o vreme, contribuind la vindecare ta.Deci, este esential sa privesti dincolo de propria ta drama. Evident, asta dupa ce ti-ai epuizat portia de plangeri, de victimizare, de acuzatii, dupa ce ai trait pana la capat dezamagirea si furia. Vindecare vine abia dupa toata gama de emotii si ganduri pe care le ai cand cineva te raneste.

 

A privi dincolo de propria drama

E bine sa stii de la inceput ca presupune efort sa privesti dincolo de suferinta ta. Pentru ca durerea iti fura intreaga minte si intregul suflet, te preocupa permanent si te face sa nu mai functionezi in propriul tau interes ci in interesul ei, al Durerii si Fricii care preiau controlul vietii tale si al relatiilor tale, poruncindu-ti ce sa faci in numele lor (de exemplu, sa te aperi lovind, sa urasti, sa te temi, sa regreti, sa te rusinezi). E greu sa te abtii sa aluneci in durere si sa ridici capul dincolo de ea. Dar daca vrei sa intelegi ce se intampla, la un moment dat trebuie sa faci asta. Ia-ti timp pentru a-ti urla nemultumirea dar apoi ridica privirea si uita-te dincolo de intamplarea care te-a ranit.Este important sa intelegi CE si CUM se intampla (mai important decat „de ce ti se intampla”) pentru ca asta te ajuta sa te vindeci si te opreste sa vezi agresori acolo unde nu sunt (sau mai multi decat sunt), te opreste sa te consideri condamnat la a fi victima, prizonerul suferintei, te opreste sa intretii in inima ta teama si ura care iti descompun sufletul marind si mai mult nefericirea ta, te opreste sa devii un magnet pentru alte agresiuni.Acum poti sa privesti dincolo de jignire, de violenta, dincolo de tradare, dincolo de indiferenta sau brutalitatea cu care ai fost tratat, dincolo de parasire, dincolo de minciuna, dincolo de defaimare, dincolo de hotie… Dincolo, in celalalt, in semenul tau, este o rana si mai mare care nu are nici o legatura cu tine. Cel mult aceea ca RANA din inima sa face ca semenul tau sa functioneze deformat si sa faca gesturi regretabile catre tine.Poate asta nu te alina prea mult dar macar poti spune ca nu esti o tinta personala. Poti spune ca rana conduce destinul celuilalt si asa il atinge si pe al tau.A te confrunta cu o situatie, cu o ipostaza, e mai constructiv decat a te lupta cu o persoana si a crede ca esti dusmanul ei. O situatie este mai abstracta decat un om care se rasteste la tine. Poti sa o iei ca pe o problema matematica desi solutia nu tine de ratiune si calcul. Solutia apartine inimii si spiritului tau.A privi dincolo de propria drama te ridica deja deasupra situatiei. Te verticalizeaza. Adesea, a privi in inima celuilalt ne scoate din propriile incovoieri care ne fac sa privim doar spre proprii pasi. Ne largeste orizontul si ne da o perceptie spirituala a lucrurilor. A privi cu curaj si compasiune rana celuilalt ne umanizeaza si ne reda propriu suflet innecat pana atunci in frica si ura.

 

Ranitul din masina

De fiecare data cand suportam o agresiune in inima celuilalt se afla o rana care urla de durere. Si care raneste la randul ei. Vindecarea noastra de agresiunea suferita este posibila doar daca vedem acea rana din inima agresorului. Sa retinem ca de fiecare data cand cineva ne nedreptateste inseamna ca poarta o rana care il orbeste. Durerea sa este cea care ne raneste si pe noi. Nu persoana in Sine. Nu intreba acum cine vede rana din inima ta, prejudiciul tau. Pentru ca asta nu te ajuta acum sa iti repari relatiile.Imaginati-va ca va aflati intr-o intersectie mergand regulamentar si deodata va acroseaza un sofer neatent. Masina voastra are aripa botita, ati tras o spaima zdravana, intarziati la destinatie si urmeaza timp si bani pierduti cu reparatul. Va dati jos din masina aruncandu-va asupra soferului. Cand, deodata, descoperiti ca in masina se afla o femeie insarcinata, in travaliu. Uitati cu totul de accident si va oferiti sa dati o mana de ajutor indretandu-va rapid spre primul spital.Din starea initiala de furie, nemultumire, blamare, brutalitate, ati trecut in starea de salvare, de ajutorare, intelegere, serviabilitate si iertare. Si asta pentru ca ati vazut ca in interiorul masinii care v-a accidentat se afla o persoana in suferinta ce trebuie ajutata, un ranit. Orice persoana care ne agreseaza intr-un fel sau altul, care ne respinge violent, care ne uraste, ne ignora ostentativ, ne critica repetat si brutal, poarta o RANA.Are in inima sa o suferinta cumplita ce cere intelegere si vindecare.

Rana este o urgenta terapeutia. Existenta acestei rani duce la gesturi disproportionate si reactii nepotrivite. Nu persoana este agresiva cu noi ci rana sa care tipa, nu stie cum sa atraga atentia si care implora vindecare. Cu cat se tipa mai tare cu atat rana e mai mare. Prin agresiunea facuta asupra noastra se incearca exorcizarea durerii acumulate in rana din acea inima. A vedea rana celuilalt nu schimba cu nimic daunele proprii. Esti tot o victima a durerii celuilalt. Suferinta lui a ricosat in tine. De fapt, a rezonat cu ceva din tine. Fie cu o durereasemanatoare fie cu antidotul pe care il detii desi poate nu esti constient de asta. Exprimat adesea prin puterea ta de intelegere si alinare, adica exact ce are nevoie acea persoana pentru a se vindeca. E important sa intelegi ca nu e nimic personal, ca nu te uraste nimeni si nu iti vrea raul. Chiar daca persoana scuipa foc si te vorbeste de rau sau te loveste. Doar durerea celuilalt tipa si vrea noi victime. E importanta aceasta distinctie. De ferit insa trebuie sa te feresti, dar macar intelegi astfel ca nu mai esti o tinta personala, nu mai esti victima, nu mai esti supus unei fatalitati violente, esti participant la o situatie ale carei legitati ai sansa sa le cunosti si astfel sa le controlezi. A vedea durerea celuilalt iti creste puterea de control si puterea asupra propriului destin. Incepi sa fi co-creator la situatie si nu victima docila. Pentru ca intelegand ce se intampla capeti mai multe posibilitati de alegere a reactiei. Nu mai dicteaza pentru tine nemultumirea, riposta la jignire, urgenta apararii, nevoia de aparare prin repros sau violenta. Reactiile tale sunt cele dictate de TINE, nu de personalitatea ta lezata. De prudenta si intelegerea ta, de iubirea si vindecare din tine.A lua in consideratie rana nevindecata din inima celuilalt nu trebuie sa te opreasca sa te ocupi de tine. Dar o vei face cu mai multa claritate sufleteasca, mai calm si in niciun caz ca victima neputincioasa. Vindecarea ta va decurge mai rapid, astfel.

 

Dizolvarea convingerilor care atrag abuzatori – Renunta sa mai creezi dusmani

Faptul ca in mod repetata atragi abuzatori spune multe despre cum gandesti despre oameni si despre relatia ta cu ei. Exista doua canale de relationale – IUBIREA si FRICA.

– Daca iti este frica de oameni (sau de tarele lor) vei atrage persoanele cu defectele cele mai respingatoare. Pentru a invata sa iti vindeci frica si sa-ti dizolvi dezgustul, sa ii accepti si sa-i intelegi si pe cei diferiti de tine. Vietii nu-i place sa ii respingi parti din ea. Iar oamenii cu defecte fac parte din Viata.

– Daca, in schimb, cauti oameni cu calitati din dorinta de a te izola intr-o bula pozitiva, Viata te va intersecta iarasi cu persoane respingatoare pentru a invata ca nu trebuie sa te ermetizezi in propriul tau univers.

Convingerile tale despre Viata si Oameni dicteaza calitatea experientelor tale. Cu cat te temi mai mult de defectele oamenilor si le respingi, cu atat vei intalni semeni care te abuzeaza, te sperie sau te dezgusta- iti mentin motivele de respingere.

Pentru mine este extrem de sugestiv cazul unora care urasc semenii de alta etnie si Viata ii obliga sa se intalneasca exact cu acestia din cauza relatiilor de iubire ale copiilor lor sau chiar datorita propriilor amoruri care le contrazic prejudecatile. Ura atrage intalniri conflictuale exact cu tipul de oameni de care te temi sau pe care-l respingi iar rezultatele sunt adesea violente si dramatice.

Pentru a avea relatii frumoase trebuie sa gandesti, cu sinceritate, frumos despre oameni si viata in general, indiferent cate experiente negative ai avut. A gandi bine si cu bunatate nu inseamna sa te hipnotizezi, sa te narcotizezi cu afirmatii pozitive repetate ca o mantra, ca oamenii se comporta minunat si sunt niste ingeri pe pamant. Ca nu se manifesta asa. Inseamna sa privesti intalnirile cu ceilalti mai putin superficial, dincolo de nivelul actiunilor si vorbelor lor. In spatele acestora, sa vezi cauzele, motivatiile actiunilor. Pentru ca omul nu este ce face si ce simte, de multe ori. Actiunile doar ne atrag atentia asupra continuturilor unei fiinte umane, adesea pline de suferinta. Omul este FIINTA cu intreaga sa biografie, cu dezamagirile si fricile sale, cu aspiratiile si iubirile sale si mai ales cu convingerile sale care adesea au la baza traume si complexe de inferioritate. Iubirile sau durerile sunt cele care dicteaza vorbele si actiunile tuturor. Iubirea va inspira bunatate, bucurie, sanatate. Durerea va inspira frica, ura si violenta.

A intelege durerea celuilalt te ajuta sa intelegi ca in viata nu ai niciodata dusmani. Ci doar persoane a caror durere nevindecata se transforma in dusmanie. Este adevarat, oamenii reactioneaza diferit. Unii isi analizeaza reactiile manifestand luciditate in fata propriei lor suferinte, nepermitandu-i sa preia controlul vietii lor. Dar cei mai multi se lasa coplesiti, incovoindu-se sub povara unei suferinte ce nu o pot gestiona si de care incearca sa scape asuprind apropiatii. Aplicand acelasi tratament caruia i-au cazut victime.

Soacrele isi urasc nurorile pentru ca le iau locul in inima fiului, singurul loc in care ele s-au simtit iubite si puternice – rana lor.

Sotia face reprosuri permanente sotului acoperind rana de a-si asuma responsabilitati gospodaresti inainte de vreme, pe cand mai voia sa se bucure de libertatea tineretii si de ocrotirea lui ca iubit- durerea din inima ei.

Prietenul se intristeaza ca amicul sau a ras de el in public nevazandu-i rana de a se simti respins de grup, rana care il face acum sa cerseasca aprobare si simpatie chiar cu sacrificarea bunului sau prieten…

Colegul de munca se lauda cu performantele altcuiva avand rana cauzata de teama incompetentei si rusinea imposturii, a mediocritatii; si asta din cauza ca el n-a descoperit inca la ce este el bun.

Toate durerile celorlalti ne ranesc, lovesc in noi, dicteaza comportamentele lor agresive si astfel ne atrag atentia. Ranile se instaleaza in inimile noastre prin frica. Daca ni s-a facut un repros ori am fost ridiculizati ne va fi teama mereu de genul acela de situatie. In loc sa trecem rapid peste, frica insurubeaza in sufletul nostru durerea si creaza un tipar, un reflex, un comportament automat. De aceea nici nu mai gandim cand avem o reactie. Automatismul dictat de acea durere instalata prin frica ne face sa vorbim agresiv, sa atacam, sa cersim, sa ne intretinem teama de acel CEVA.

 

 

Rezonanta dintre rana cuiva si puterea ta de vindecare

De ce atragem un numit tip de agresor cu un anumit tip de rana? Ce avem noi de atragem o anumita reteta? Avem medicamentul.Copiii agresati au adesea capacitatea de a vedea dincolo de duritatea unui gest, chiar daca ii face atat de mult sa sufere. Mi s-au relatat multe intamplari in care copilul pedepsit si suparat a revenit duios dupa cateva minute cu o intrebare: „ mami, tu de ce nu mai zambesti?” sau „mami, iar esti suparata pe tati si de-asta ai tipat la mine?”Copii au puterea de a se ridica deasupra propriei lor drame. Pentru ca ei iarta atat de usor. Pentru ca ei se pot detasa mai usor de suferinta lor si sunt mai miscati de suferinta celuilalt. Ei nu pot fi pacaliti la fel de usor ca adultii. Ei stiu ca rana loveste si tipa, nu Omul. Astfel pot privi la durerea din sufletul adultului si pot avea o atitudine alinatoare, sustinatoare.Gandeste-te ca de fiecare cand te afli intr-o relatie conflictuala se intampal asta pentru ca tu detii fara sa stii antidotul la rana celuilalt.Vindecare celuilalt trebuie sa fie extrem de delicata si smerita si sa tina pasul cu gradul in care el isi deschide treptat inima pentru a primi vindecare. Si sa nu ne mire cei care o resping.

 

Agresorii MAESTRI – De ce atragem un anumit tip de agresori?

Relatiile disfunctionale sunt cei mai buni maestri in materie de iubire neconditionata, acceptare si alchimie emotionala. Atragem un anumit tip de agresor pentru ca in noi exista o durere nevindecata. Una care ne spune amar ca nu suntem destul de buni si asta face sa atragem persoane care ne reamintesc asta. Atragem opresori si atunci cand nu acceptam defectele altora, conditia lor rasiala, religioasa, sociala, materiala, educationala. Astfel viata ne pune fata in fata cu cei pe care nu ii intelegem, pe care ii respingem, ii condamnam, ii judecam, ii sfidam. Pentru a invata sa acceptam si sa iubim si pe cei diferiti de noi, pentru a respecta diferente si libertatitle altora dar si pentru a vedea dincolo de ele, ce ne uneste; pentru a armoniza contrariile, pentru a oferi antidotul unor slabiciuni sau minusuri de caracter, pentru a ajuta si vindeca. Pentru a ne deschide inima si a ne largi constiinta. Pentru ne putea manifesta divinul. Orice inacceptare si respingere, sfidare, superioritate si frica sunt, la nivel mental- energetic, agresiuni. Si vor atrage un asupritor. Da, si frica e o agresiune – proiecteaza asupra celuilalt anatema si il face prizionierul propriului viciu.

Unii atrag agresori avand convingerea ca oamenii sunt doar buni. Ei, de fapt, nu pot accepta abjectiunea si ororile violentelor umane. Si ei ascund o durere – aceea de a fi nevoiti sa accepte sau chiar sa asiste la orori pe care le refuza, sa nege abuzul, crima si ticalosia voita. Si ei atrag agresori tocmai pentru a accepta si iubi lumea asa cum e, fara sa isi creeze o imagine idilica demna doar aceea de a fi acceptata si iubita.

Altii atrag abuzatori pentru ca nu au incredere in ei, se minimalizeaza, se ironizeaza, se autosaboteaza – asta fiind durerea lor nevindecata. Stima scazuta de sine atrage ridiculizarea publica, sfidatori, batjocoritori.

Altii nu isi pot dovedi valoarea decat prin confruntari (durerea competentei) si atunci atrag persoane care mereu ii provoaca si ii contesta (durerea de a nu fi recunoscuta dreptatea ori valoarea personala).

Unii oameni atrag agresori pentru ca poarta suferinta fricii lor de confruntare. N-au curajul sa se lupte pentru ei si atrag provocatori care ii instructeaza, fara sa stie ca fac asta, in a deveni mai combativi si mai siguri de ei.

Altii, prin suferinta de a nu avea deplina putere, atrag persoane care isi impun autoritatea (suferinta acestora fiind tocmai neincrederea in propriile opinii si nesiguranta teama de a si le sustine, lucru ce face sa intalneasca oameni cu idei fixe si o buna parere de sine) etc.

Cert este ca atragem persoanele aflate in rezonanta cu propria noastra durere. Si atragem din 2 categori: pe cei care ne indica propria rana nevindecata, punanad degetul pe ea si provocandu-ne suferinta si pe cei care ne ajuta sa o depasim, sa o vindecam.

 

Concluzie

 Cand treceti prin situatii conflictuale, cand se creaza o situatie in care cineva va agreseaza aduceti-va aminte ca cel care tipa ascunde o rana in suflet. In masina lui se afla o gravida in travaliu. Copilul sta sa iasa! Daca nu puteti da o mana de ajutor macar ingrijiti-va de voi fara resentimente, fara dusmanie, fara teama. Incetati sa va mai demonizati agresorii. Ei sunt cei care nu stiu cum sa isi aline durere! Adesea pretul este provocarea suferintei altuia.

Va propun un chestionar menit sa va ajute la revelarea magnitudinii durerii voastre dar si a capacitatii de a va detasa, obiectiva si vindeca prin propriile resurse oferite de claritate mentala, empatie si compasiune, responsabilitate fata de propriul destin.

Chestionar

1. Ai renunta la sentimentele negative si pedepsire daca ai afla ca cel care te-a prejudiciat are la randul sau o problema/rana?

Da/Nu/Depinde

2. Consideri ca in viata ta ai atras mai mult

Binevoitori/Agresori/Interesati

3. Poti diferentia reactia ta pornita din durere si reactia pornita din constiinta/sine?

4. Poti constientiza calitatea celor doua stari de a fi: a ripostei si a constiintei (inca prezenta fiind durerea)?

 

4 thoughts on “Rana din Inima

  1. Buna ziua Camelia.

    Am citit acest acest articol cu mare interes, si iti multumesc pt. el pentru ca aduce multa lumina in legatura cu cazua Abuzului mental, emotional.

    Am facut testul sugerta de tine. Poti comenta un pic rezultatele sau noi trebuie sa ne obiectivam si sa constientizam magnitudinea durerri si capacitatea de detasare si vindecare?

    Multumesc din suflet,
    O zi frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *