Furtul de energie sau vampirismul relational

Furtul de energie sau vampirismul relational

Zilele trecute (pentru ca subiectul m-a preocupat la un moment dat) mi-au fost solicitate explicatii in legatura cu fenomenul cunoscut sub numele de „furt energetic”sau „vampirism energetic relational”. Iata aici o scurta descriere, un exemplu si cateva indrumari care sunt convinsa ca vor folosi unora dintre voi.

Relatiile personale sunt pentru noi un set inepuizabil de teste si totodata profunde lectii de intelegere. Poate ca nimic nu ne solicita mai mult generozitatea si intelepciunea ca o relatie – amoroasa, profesionala, amicala, filiala – orice implica a fi fata-n-fata cu cineva. Dar orice relatie personala ne atinge fiinta la toate nivelurile: fizic, emotional, mental, energetic, spiritual.

Interactiunea la nivel energetic este rareori constientizata. Desi, in permanenta are loc un schimb de energie intre noi si cei din jurul nostru, ce poate lua forme cu atat mai dramatice cu cat suntem implicati mai profund intr-o relatie. Dar un schimb masiv de energie se poate face si in intalniri absolut accidentale si de o durata extrem de scurta. Din pacate, cel mai adesea, nu in avantajul ambelor parti.

Arta de a relationa constructiv nu ne-a fost niciodata predata. Nimeni nu ne-a explicat ce se intampla cand doua fiinte umane intra in legatura, ce schimburi subtile se produc inainte de prima strangere de mana, inainte de primul zambet sau de prima privire incruntata.

Inainte de orice, doi oameni stabilesc mai intai un contact energetic. Chiar daca se afla la mare distanta, simplul gand indreptat catre o anumita persoana ne poate pune in legatura energetica cu ea. Iar aceasta legatura, desi pare inefabila, lipsita de consistenta, creeaza sau intareste matricea unei posibile relatii. Prin canalele energetice avem posibilitatea de a predetermina story-ul unei legaturi.

Pentru ca in permanenta exista un circuit energetic intre noi si cei din jurul nostru, orice emotie, gest, cuvant, actiune sau atitudine se traduce in energie care vine spre noi si este emisa de noi.

Cand traim un disconfort pierdem energie, cand suntem multumiti castigam energie.

Cum pierdem energie in cazul unui conflict?

Intr-un conflict, nelinistea pe care o traim tulbura campul nostru energetic. In functie de natura conflictului (sentimental, competitie de valori, concurenta profesionala, confruntare temperamentala etc.) “ancorele” acestor tulburari se fixeaza in diverse zone ale acestui camp energetic. In cazul in care conflictul este mentinut multa vreme, apare riscul materializarii unor boli, corpul nostru suferind un dezechilibru energetic cronic.

Sunt arhicunoscute cateva moduri de furt energetic, cel mai adesea hotii fiind persoanele apropiate: parinti, sefi, soti, etc. Furt de energie prin:

critica: o resimtim ca invalidanta, negare a valorii noastre, respingere a identitatii sau a conditiei in care ne punem prin gesturile, cuvintele si atitudinile noastre ce sunt criticate – genereaza sentimente de rusine si regret ce saboteaza stima de sine.

interdictia: atinge libertatea de expresie, ne limiteaza manifestarea, ne induce senzatia unui pericol asupra caruia n-am cazut de acord ca ar exista, neaga afirmarea libera a temperamentului, opreste libera initiativa

interogarea: hartuieste printr-o investigatie indiscreta ce reclama subordonare prin raspuns – orice intrebare induce presiunea raspunsului, creaza senzatia obligatiei de a satisface curiozitatea celuilalt pentru a beneficia de acceptarea persoanei

indiferenta: ignorarea resprezinta un mod subtil de a lua energie prin crearea unei prezente ”goale” pe care celalalt simte nevoia s-o umple aratand interes pentru starea persoanei ce joaca rolul dezinteresatului, al neparticipantului

plangerea: creeaza presiunea salvarii, ascultarea fiind o buna forma de a oferi energie; poate sugera responsabilitatea sau obligatia ascultatorului de a sustine sau ajuta persoana ce se plange

 

Cum ne putem apara de hotii de energie?

In primul rand sa nu devenim obiectul atitudinilor de mai sus. Persoanele din jurul nostru arareori constientizeaza ca prin comportamentul lor hartuie energetic pe cei de langa ei. Adeseori parintii dispun de energia copiilor lor fara sa vrea. Asta nu inseamna sa inceteze a-si mai corecta copilul cand acesta greseste. Ci doar sa invete s-o faca fara a induce copilului sentimente negative.

In relatia de dragoste adeseori cedam energie fara sa ne-o ceara nimeni. Nu este responsabil celalalt pentru faptul ca am pus la dispozitia sa o cantitate apreciabila din forta si vitalitatea noastra. Nici nu-si da seama, apoi, ca dispune de ea simtindu-se bine. Este responsabilitatea noastra sa invatam sa ne mentinem integritatea energetica. Cand ne pierdem tonusul fara ca cineva sa ne agreseze? De exemplu, atunci cand asteptam infrigurati si plini de griji ca partenerul sa vina acasa dupa cateva ore de intarziere. Orele de asteptare agitata ne-au consumat energia. Pe care vom incerca sa o recuperam. Cum? Prin metodele de mai sus: interogare, indiferenta, plangere. Chiar daca suntem justificati in a cere explicatii este importanta atitudinea pe care o avem. Dar nu putem avea o atitudine constructiva daca in sufletul nostru ne simtim folositi, indepartati, ignorati, respinsi sau desconsiderati (si cum am putea sa ne simtim altfel cand ne-am obisnuit ca starea noastra de bine sa depinda de cantitatea de apreciere si atentie primite de la partener?). Tonul ne va trada teama sau furia. Iar aceasta atitudine neconstructiva constituie la randul ei un atac energetic la adresa celuilalt, ea indicand modul in care operam in relatie, pozitia fata de partener la acel moment. In mod normal, partenerul se va apara atacand la randul lui sau ignorandu-ne.

Si totul a inceput… de la felul in care am interpretat intarzierea – traducand-o in atac la adresa noastra, desconsiderare, lipsa de iubire. Semnificatia pe care am dat-o gestului partenerului creeaza in mintea noastra un scenariu. Asteptarea infrigurata amplifica acest scenariu. Si cum iubitii sunt legati prin fire invizibile, cel mai probabil partenerul va simti de pe drum tensiunea care s-a creat. Poate fara sa-si dea seama, va amana momentul intoarcerii acasa sau soseste (desi iubeste persoana care il astespta) manifestand o iritare inexplicabila. Si jocul poate continua prin cearta, acuzatii, indiferenta, regrete.

 

Pasi pentru restabilirea echilibrului

De-demonizarea agresorului: persoana care ne ataca tinde sa capete in mintea noastra dimensiuni terifiante, sa o vedem mai puternica si influenta decat e de fapt. Frica face asta. Si va trebui sa ne vindecam frica daca vrem sa nu mai ierdem energie in conflict.

Imputernicirea: Sa devenim constienti ca avem DREPTUL la prorpiul spatiu de existent asi puter, indiferent de opinia altora despr enoi. Suntem fiinte care au dreptul la viata si la o viata a lor. Daca nu suntem constienti de asta in cel mai profund mod, ne vom lasa dominati inspaimantati, vasalizati, porunciti, defaimati, inlocuiti de altii. Imputernicirea este un capitol vast si cu multe subcapitole. Deocamdata e demn de rtinut caavem DREPTUL la viata si la PROPRIUL succes. Oricine poate sa ne defaimeze, daca vrea. Dar nu inseamna ca noi credem ce spune, ca punem la inima, ca ne apucam sa dovedim contrariul sa ca ne insusim opiniile sale deformate. Pentru ca pierdem nud oar energie dar ne subminam LOCUL nostru din univers.

Conectarea la energia divina: prin rugaciunea comuniune, meditatie, contemplatie, activitati de centrare (hobby-uri simple, bazate pe gesturi ritmice).

Asocierea cu persoane inspiratoare si care ne respecta: Alegerea mai atenta a relatiilor, indepartarea de cei care nu rezoneaza cu noi si nu ne iubesc, evitarea celor negativi

Alimentatie hranitoare: alimentatie care ne ofera energie vitala, ganduri care ne energizeaza, emotii inaltatoare, scopuri cu adevarat mobilizatoare, sarcini si angajamente entuziasmante

 

 

Reincarcarea – de unde ne luam energia fara sa ii „vampirizam” pe cei din jur?

Fiecare om se naste cu rezerve suficiente de energie pentru a trai. Daca uneori insa ne permitem luxul de a o risipi in conflicte, emotii sau ganduri negative, ce ne pun pe minus, atunci trebuie sa invatam sa generam la loc energia de care avem nevoie.

 

rugaciunea/meditatia: te reconecteaza la SURSA, energia divina care ne alimenteaza cu viata, putere, iubire si fericire

alimentatie: vie, plina de nutrienti, gatita cu iubire

activitati si relatii benefice

program de viata compatibil cu abilitatile, nevoile si aspiratiile noastre

relatii de sustinere: cu persoane care ne inspira si ne respecta

bucuria: este o sursa uriasa de energie – rasul, seninatatea, multumirea calma a propriei vieti ne ofera in permanenta vitalitate

exuberanta: incantarea si incitarea pe care le aduc intalnirile frumoase, proiectele care ne inspira, evenimentele ce ne anima

iubirea: cea mai pura, mai inalta si complexa forma de energie, cu puterea cea mai mare de a crea; iubirea pentru ceva sau cineva, nu conteaza, important este sa lasam fluviul iubirii sa curga prin inima

generozitatea: actul daruirii, al comuniunii create de oferire, ne aduce instantaneu inapoi (prin bucuria celui ce primeste) energia pe care am dat-o si ceva in plus datorita fericirii pe care am generat-o!

recunostinta: este important sa multumim si sa binecuvantam ce avem si primim; sa vedem darul din tot ce ni se intampla (chiar si din cele neplacute – vazand darul poti depasi rapid situatia) ; este sa multumim cand am fost ajutati si de asemenea sa ajutam atunci cand persoana si-a formulat dorinta de a primi ajutor (verbal sau in alta forma) altfel nu se genereaza o reactie autentica de recunostinta; recunostinta nefiind utila orgoliului donatorului ci smereniei demne a celui ce primeste.

 

P.S. Recomand cartea si filmul spiritual „Profetiile de la Celestine„.

Cartea face parte dintr-o trilogie scrisa de James Redfield.

Urmatoarele 2 carti sunt:

  • A 10-a viziune
  • Secretul Shambalei

 

aici aveti filmul Profetiile de la Celestine  https://www.youtube.com/watch?v=JGXRJbrIHGU

iar aici un documentar despre chakre in analogie cu organe, sunete, stari ale constiintei, emotii https://www.youtube.com/watch?v=JYuc3f8CPmM&t=1372s

……………..

Chestionarul pe care vi-l propun ajuta la intelegerea faptul ca adesea ne aflam in ambele roluri – cerem energie si oferim energie altora. Totul este sa constientizam si sa o facem armonic.

Putem ceda energie (atentie, grija, timp, preocupare) pentru ca ne dorim nu pentru ca ne simtim amenintati, devalorizati, infricosati.

De asemenea, putem cere energie dar nu din disperarea ca nu ne-am pute-o procura singuri ci pentru ca ne dorim mai mult o impartasire, o comuniune cu cineva dispus sa ne-o ofere in cunostinta de cauza.

 

  1. In ce mediu ai intalnit persoane pe care le-ai simtit vampiri energetici

Familie/Serviciu/Scoala/Prieteni/Vecini

  1. Ce masuri ai aplicat instinctiv pentru a te proteja si reincarca/reconecta?
  2. Cand ai sesizat ca perturbi energetic pe cineva, cum ai procedat?

Te-ai retras/ Te-ai scuzat/ Ai gasit un mod de compensare

 

2 thoughts on “Furtul de energie sau vampirismul relational

  1. Multumesc Camelia !
    Foarte instructiv si imediat ajutator materialul. Este minunat ca sunt OM. Este minunat ca imi daruiesc experienta de a te cunoaste , admira si iubi pe tine, OM-Camelia. Uneori uit sau imi este mai dificil sa ma armonizez cu mine insami sau ma compromit, motiv pentru care imi propun sa fiu mult mai deschisa catre mine si mai atenta. Multumesc!

  2. Buna seara.
    Va multumim pentru ceea ce faceti pentru noi, pentru aceste informatii care ne sunt de mare folos.Fie sa constientizam si sa aplicam toate acestea ca sa avem o viata imputernicita si dumneavoastra spor si izvor in tot ceea ce faceti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *